Varför tränar vi med Level Methods metodik och hur kommer det sig att vi hamnat här?
Min egen erfarenhet med CrossFit startade våren 2011. Min kusin tipsade om en workout hans arbetskamrat hade utfört och han tyckte att detta träningsupplägg borde passa mig. Testade detta själv där jag tränade då. Passet kändes som att det skulle passera relativt enkelt, vikten på skivstången var ju inte “så hög”…hrmm. Ungefär så här såg passet ut.
5 Rounds For time:
8 Deadlift
8 Hang Power Cleans
8 Front Squat
8 Push Press
8 Beh Neck Lunge Steps
(vikt 42.5kg)
Jag avbröt passet i mitten av varv 4…MEN VAR HELT SÅLD! Vilken känsla.
Och så fortsatte det från den dagen. I slutet av 2011 åkte vi, jag och en kompis, till Kalmar och träffade Johan, som är en av grundarna av CrossFit Kalmar. Där hamnade vi på en spontan träningshelg med andra crossfitutövare från andra orter i Sverige. Trollhättan, Vänersborg, Kalmar, Malmö mm. Kopplingen till CF Kalmar startade på sommaren 2011 då jag mailat Johan och Lasse (också en av grundarna) om var man kan köpa sandsäckar. Dom gav mig tips och tyckte att jag verkligen borde komma och träffa dom och träna med dom i deras “box”. Efter denna helg var det klart, jag måste starta en “box”!
STARTEN
Februari 2012, CrossFit Level 1 certificate var klart. CrossFit Trestad föddes. Nu kan jag börja guida andra med denna fantastiska träningsmetodik. Eller kunde jag verkligen det?!…nja det hade väl egentligen behövts mer utbildning i ryggsäcken men viljan fanns där.
Våra första pass baserade nästan uteslutande på kroppsviktsövningar, vi hade ju ingen utrustning. Vi hade inte heller en specifik plats att vara på. Genom Maria Stjernqvist fick jag hjälp att hyra en gymnastiksal i stan och genom mun till mun så försökte vi få med oss folk till passen. Tror det absolut första passet i gymnastikhallen bestod av 3 personer, jag, min fru (dåvarande sambo) samt en kompis till. Successivt växte vi och det gick fort.
UTVECKLING
Under denna tid lades grunden till hur vi tränade under en 2 årsperiod framåt. Träningsvolymen växte och så gjorde även längden på passen som vi höll. Här skulle det kanske funnits mer kunskap i bagaget om hur man lägger upp pass på bra sätt och, framförallt, hur man individualiserar pass och rörelser efter personen man har framför sig. Det är väl egentligen här som det börjar ske en förvandling i hur jag vill att det skall fungera för folk som kommer till oss och tränar. 2 år efter starten, 2014, hittade jag för egen del in till OPEX Fitness och deras träningsstruktur och hur förstod under den tiden att mindre volym och mer kvalité på passen skapade en ännu bättre utveckling än den jag tidigare upplevt. 2015 påbörjades således utbildning genom OPEX och med inriktning på träningsprogrammering och hur man testar en person för att få fram så tydlig data som möjligt kring vad personen kan och då även veta på vilken nivå man skall guida hen från.
VART ÄR VI IDAG?
Spolar vi fram tiden till 2018 så har vi under åren från 2015 försökt att förfina vår programmering, både på individuell nivå samt för våra gruppass. Under denna tid så vi sökt efter och testat varianter på vår egna programmering där vi kunnat skapa en bredd/nivå som skall passa så många som möjligt, när vi tänker på våra gruppass. Detta år hittar Level Method in i vårt sökfält, genom en mentor som jag jobbade med, och plötsligt kunde vi se det vi letat efter ligga precis framför oss. Efter en process av att läsa in och förstå metodiken teoretiskt så var det i början av 2019 dags att testa detta träningsupplägg själv. Alla tester gjordes under ett par dagar, så att Min färg/nivå kunde fastslås och sedan kunde jag börja träna. En av grundarna till LM är Nathan som själv har ett förflutet som OPEX-tränande och som även programmerat enligt samma utbildningsplattform som mig själv vilket naturligtvis hjälpte till med känslan av detta kan vara något riktigt bra.
Ganska snabbt kunde jag känna av i kroppen att den inte var lika belastad som tidigare, nivån på passen var baserade på mina tester vilket gjorde att jag kunde hålla en hög kontinuitet men det kändes mer balanserat och kroppen kunde återhämta sig bättre. Balanserad utveckling och återhämtning, kroppen och knoppen mår bra = långsiktig funktion.
LÄRDOMAR
Några av de viktigaste lärdomarna så här långt är:
* Individualisering = Vi är alla olika, vi har olika “bagage” med oss, vi måste anpassa rörelser till var och en.
* Balans i träning = Att “kötta” på om och om igen på passen kommer inte vara lösning för långsiktig fysik och hälsa. (kortsiktigt så ger det resultat men det vänder sen)
* Balans i livet = Du har ett “batteri”, för HELA din kropp och knopp. Någon dag är det bättre att ta en promenad än att köra på hårt, ibland blir det bra med ett kort 15-20 minuters pass och andra dagar blir det perfekt att gå på gruppass men “gå ned en nivå” för att orka resten av dagen…veckan…månaden…året.
Ta hand om er så ses vi i boxen!